Missie en visie
Onze identiteit belofte - Basisschool Icarus
‘Op school mag je zijn wie je bent, ook al ben je bezig dat te ontdekken, met respect en begrip in de omgang met anderen.’
Missie
Wie je ook bent, je moet je op school vrij kunnen voelen om jezelf te zijn. Ieder kind mag zijn wie hij is. Jezelf zijn, of leren jezelf te zijn, met behoud van wederzijds respect en begrip in de omgang met anderen. Om dat na te streven en te waarborgen, moet er vanzelfsprekend zorg, aandacht en liefde zijn voor elk kind. Leerstof kan niet boven het welzijn van het kind worden gesteld, leerstof is ontwikkelingsgericht en niet primair prestatiegericht. Naar school gaan is leuk. Leren is leuk!
Visie en uitgangspunten
Wij gaan uit van de leergierigheid die in elk kind van nature aanwezig is.
- Aandacht voor de algehele ontwikkeling van het kind.
- Ontmoeten is de sleutel.
- Schoonheid, duurzaamheid en kwaliteit zijn de pijlers van het onderwijs.
- De school staat in de samenleving.
- De school leidt op tot zelfstandigheid.
- Geestelijke inspanning in balans met fysieke inspanning.
Kernwaarden
Authentiek - Betrokken - Creatief
Dit is de kern van wie we zijn en van alles wat we doen. Het is ons vertrekpunt en ons eindpunt en slaat op alles beschreven in deze identiteit belofte.
Onze onderwijsidentiteit
Onderzoeken - betrokken- zelfstandig - talenten - in de wereld - samenwerken - gevoel
Elk kind heeft een eigen manier van leren en verwerken en dat respecteren we. Pas dan komt elk kind tot zijn recht. Om echt te kunnen zijn wie je bent, moet je je talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, welke dat ook zijn. We doen dat vanuit Onderzoekend en Ontwerpend leren. We bieden naast de kernvakken, zoals rekenen, taal en spelling, ook andere leervormen aan waarin het leerproces centraal staat. We integreren zaakvakken als geschiedenis, aardrijskunde, natuur en techniek bijvoorbeeld in het werken vanuit een centraal thema. Dat doen we met behulp van activerende werkvormen en veel in samenwerking met anderen. We geloven dat oudere kinderen jongere kinderen kunnen versterken en andersom. Het ontwikkelen van eigenaarschap bij leerlingen vinden wij een groot goed. Naast de aandacht voor de cognitieve ontwikkeling geloven we sterk in de kracht van de sociaal emotionele ontwikkeling, daarvoor maken we o.a. gebruik van yoga, filosofie en muziek. We streven naar ‘rijke’ en ontwikkelde kinderen, die veerkracht hebben en midden in de wereld staan met een open en nieuwsgierige blik. Onze leerkrachten ontwikkelen mee en de band met kind en ouder wordt daarmee versterkt. We zijn ervan overtuigd dat dit het leerplezier van zowel onze kinderen als onze leerkrachten vergroot.
Onze mensen
Nieuwsgierig - creatief - mondig - betrokken - respectvol - veerkrachtig -positief - bewust
Onze leerlingen, leerkrachten/teamleden en ouders laten zich niet vangen in één omschrijving, daarmee doen we geen recht aan ieders unieke zijn. Toch zijn er een aantal basiskenmerken die ons binden en daarmee onze identiteit bekrachtigen;
Onze leerlingen
Onze leerlingen denken voor zichzelf en voelen de veiligheid om te zeggen wat ze vinden. Ze vinden het fijn om samen te werken en samen te zijn. Ze hebben respect voor elkaar en de wereld om hen heen. Ze durven te ontdekken waar dat kan en vertrouwen op de structuren en afspraken die er zijn. Ze staan open voor zowel de feitelijke kant van zaken als de gevoelskant.
Ons team
Echt van kinderen houden is een must! Dat staat bovenaan bij onze leerkrachten en alle teamleden. We hebben echt oprechte interesse in elke individuele leerling. We kennen iedereen bij naam, ook wanneer ze niet in onze eigen groep zitten. We zetten onze creativiteit op verschillende manieren in, om zowel kleur te kunnen geven aan ons zelf, onze lesmethodes, maar vooral ook ter verrijking van onze gehele school. We hebben verstand van zaken en beheersen de stof. We respecteren afgesproken kaders, maar staren er niet blind op. We zijn eerlijk naar elkaar, ook wanneer dat moeilijk is, maar altijd met respect en open vizier. We hebben de intentie het altijd beter en leuker te maken. Daar maken we ook tijd voor vrij.
Onze ouders
Ouders spelen een belangrijke rol binnen onze school. Zij kiezen bewust voor onze school. De school is ook mede opgericht door ouders. Zij voelen zich betrokken bij onze school, ieder op zijn eigen manier. Ouders nemen deel in de MR en vele andere activiteiten. Het bestuur van onze school bestaat voor het merendeel uit ouders. Ouders vinden het leuk en belangrijk om een bijdrage te leveren aan de verrijking van het onderwijs en de school in het algemeen. Vanuit hun ouderrol, hun eigen professionele vakgebied of juist hun passie. Dat kan groot en klein zijn, daar zit geen norm op, integendeel.
Onze brede identiteit
Ontdekken - prikkelen - groen - duurzaam - veilig - verbonden - vieren - sportief
Ons schoolgebouw en schoolplein
Duurzaamheidstaat bij ons hoog in het vaandel. We voelen de verantwoordelijkheid om hier jaarlijks stappen in te zetten en bewustwording te creëren bij onszelf, onze leerlingen, ouders en onze omgeving. Dat doen we altijd in samenwerking en samenspraak met elkaar. We integreren duurzaamheid daarmee zowel in onze lesmethodes, als ook in de besturing en inrichting van de school.
Onze school staat op het oudste duin van Heemstede in de natuur. Het schoolplein en de aangrenzende groene gebieden (binnentuin en bospad) nodigen uit om te ontdekken en te spelen, te bewegen en om te rusten, te bezinnen of te dromen. We gebruiken duurzame materialen en leren er over de natuur en experimenteren ermee.
Ons schoolgebouw is licht en open. Iedereen is er welkom. Het nodigt uit tot contact, samenwerking en vieringen. Klassen hebben een eigen karakter en zijn een beleving apart, maar dragen altijd bij aan het gezamenlijke belang van de school.
We voelen ons er veilig en vinden dat er in school ‘geleefd’ mag worden. We halen alles uit elke ruimte en kinderen mogen op zoek naar die plek die bijdraagt aan datgene wat ze aan het doen zijn. Onze eigen, grote gymzaal biedt alle ruimte om te sporten en te spelen, we vinden bewegen dan ook erg belangrijk.
Onze tradities/ zo doen we
We geloven in de kracht van vieren en tradities, daar zijn we rijk aan. Winnen we niet de wedstrijd, dan winnen we de sportiviteitsprijs. We vieren dagelijks, wekelijks, soms groots soms klein. We houden van open podia en maken onze kinderen daarmee veerkrachtig en trots op zichzelf en elkaar. We maken van de school één grote beleving tijdens de traditionele feesten (vanuit onze cultuur of culturen van anderen). Onze tradities, verbinden en maken ons uniek. We koesteren ze, maar evolueren ook binnen de tijdsgeest. We zijn eigenzinnig en vrij, maar hanteren zeker regels. Regels die we allemaal begrijpen.
